Nu vei gasi niciunde astfel de informatii despre Bulldogii Francezi

25 aprilie 2017

Primind foarte multe întrebări despre Milo, m-am gândit că un mic ghid pentru viitorul crescător de Bulldog Francez va fi mai mult decât util.

Nutrind speranța că viitoarea responsabilitate grohăitoare nu este un moft care este la modă, ci o dorință de a deține această rasă, voi povesti câteva (extrem de) dese probleme, cu care doar un ”părinte” de Bulldogel se poate confrunta.

American Kennel Club a semnalat o creştere alarmantă a procentului de achiziționare a Bulldogilor Francezi începând din 2004, în momentul actual fiind a 6a cea mai populară rasă, detronând Yorkshire Terrier şi Cavalier King Charles spaniol ( a cărui popularitate a scăzut dramatic la 61%).

Fapt care aduce după sine părți bune şi părți rele.

Părțile rele: Fiind o rasă relativ nouă ( primul club al crescătorilor de BF a apărut în 1897), oamenii nu ştiu la ce să se aştepte de la aceste maimuțele simpatice.

Trăite:

 1. copil confundat una bucățică Milo cu un porc
 2. o mamă a început să țipe să îmi iau „javra sălbatică” de lângă copilul ei
 3. am fost certată că nu îi pun botniță ( BF e o talie mică și d e l o c periculoasă, excepție cei care au comportamente deviante)
 4. ăă, că nu am suflet şi i-am tăiat urechile și codița într-o formă ciudată
 5. sfătuită de n ori să-l duc la doctor să-i facă ceva la respirația „aia”

şi lista poate continua..

Așadar, Bulldogul Francez prin definiția sa are botul turtit și ochii depărtați, migdalați, cu o blană netedă și scurtă, cu un fir moale ( acest lucru diferă, Milo are firul moale doar în anotimpul rece, iar când vine căldura se înăspreşte).

Nu luați bulldog francez pentru a-l ține la curte, este o rasă exagerat de sensibilă, care trebuie să primească îngrijiri în funcție de anotimpul în care ne aflăm.

Iarna vs Vara sau Rece vs Cald

 • De exemplu, iarna, evitați să îl scoateți la plimbări scurte de pipi și caca, duceți-l într-un țarc ca să alerge în voie și să se încălzească, făcând mișcare.
 • Tot așa, eu îl dau pe Milo pe lăbuțe cu ulei de cocos înainte să ieșim afară pentru a nu lua sarea de pe stradă, care e toxică pentru ei.
 • Milo iubește zăpada.. și nu să se joace în ea, ci să o mănânce. De aceea, de fiecare dată când mergem la munte Milo face roșu în gât.. și se poate trata rapid cu un tratament antibiotic injectabil / medicamentos, iar pentru tusele dese noi îi dăm miere cu albastru de metil și un sirop de bebeluși( nu-i mai știu numele momentan, voi căuta sticla acasă). (bineînțeles, sfătuiți un medic vet înainte să îi administrați tratamente)
 • Vara, mi se pare cel mai dificil anotimp, prin dificil a se înțelege periculos.
 • Îl scot doar de două ori pe zi, dimineața foarte de devreme, când e răcoare și seara, când nu mai este soare.
 • BF pot să facă insolație, nu suportă deloc căldura, existând riscul să leșine.
 • Medicul Vet mi-a explicat că îl pot scoate în timpul zilei doar dacă punând mâna pe ciment mi se pare o temperatură acceptabilă-spre rece, altfel dacă nici mâna mea nu ar suporta o așa căldură, gândiți-vă ce ar face la pernuțele din lăbuțe.
 • Tot așa, când este foarte cald și trebuie să mergem prin căldură mă uit constant la culoarea gingiilor lui, de obicei de un roz pal. Dacă culoarea se schimbă spre roșu,( este grav dacă se face roșu închis-violet) trebuie neapărat să-l pun la umbră și să îl înfășor (ușor! nu brusc) cu un prosop rece .. cel mai bun caz face o insolație, însă poate leșina sau și mai rău…
 • Vara, alergiile curg, la fel și părul lui. Dermatita e ceva destul de des întâlnit la Bulldogei, ceea ce înseamnă bobițe speciale (și scumpe) , băi dese cu tot felul de șampoane cu nume încurcate, vitaminte, medicamente, bla bla

Îmi place să mă consider norocoasă, căci acestea sunt câteva lucruri simple, față de altele cu care se confruntă alți posesori de sforăituri. Mai pot adăuga radiografii peste radiografii( cap, coloana), injecții, vitaminte și muultă răbdare.

Ce e cu respirația?

Pe scurt, toooți bulldogeii suferă de sindromul Brachycephalic, adică de sindromul căilor respiratorii, care apare în general la câinii care au nasuri turtite, plane. Aerul este obstrucționat în funcție de unghiul de absorbție, ducând la o respirație zgomotoasă sau chiar la imposibilitatea de a inspira, acești câini sforăind. Altfel spus, mopșii au Vălul Palatin ( omulețul din gura omului :)) ) mai lung decât cerul gurii, fapt care îngreunează respirația, aducând după sine zgomotele ”zgomotoase”. Alergând, acesta se dilată, mai ales în anotimpul cald, de aceea gâfâie în așa hal.

Bineînțeles, dacă vetul consideră necesar, acesta se poate opera.. însă există riscul ca Valul Palatin să crească la loc în 2-3 ani, fiind necesară o altă operație.

Cum se comportă?

Milo este foarte iubitor și răsfățat, chiar un mic șarlatan aș putea spune. Iubește copilașii foarte mult, iar dacă mie nu îmi permite să îl trag de mustăți, ei bine, bebelușii pot să-l agreseze în toate felurile posibile, căci stă în fund și dă din codiță.  Niciodată nu a mușcat un copil, cel mai rău lucru pe care i l-a făcut a fost să-l umple de bale de la linsături.

În rest, este încăpățânat. Dacă el consideră că plimbărica s-a terminat la 7 minute distanță de acasă, nu-l mai poți muta în niciun fel.

Ce mănâncă Milo ?

Milo a avut o problemă cu alergiile vara trecută ( din cauza unei alimentații incorecte) și a avut foarte multe bubițe de culoare roșie care făceau cojițe și îi cădea părul. Toamna, când a început să se mai răcorească,și-a revenit și a avut o blană lucioasă, cu fir moale și scurt. De atunci, el mănâncă doar DermDefend de la Hills.

Ce veterinar are?

În Craiova, mergem la dr. Safta, iar la București s-a înțeles de minune cu dr. Radu, de la Isravet.

Cum m-am îndrăgostit de rasa aceasta

Personal, iubeam această rasă de când aveam 16 ani, fiind cucerită de urechile amuzante și ochișorii aceia imenși. Cam tot pe atunci, cunoșteam doar o fată din orașul meu care are BF și mă amuza cum respira și trăgea vânturi excesiv de deloc frumos mirositoare.

Apoi, mai era problema familiei mele, care nu mă credea suficient de responsabilă pentru a avea grijă de un cățeluș ( am antecedente, ce-i drept), iar toate plânsetele și promisiunile mele au fost în van.

Trecând peste, strângând bani, citind insuficiente informații despre această rasă, într-o seară, aveam 20 de ani deja,stăteam lângă un coșulet cu o mogâldeață în ea, cu niște ochișori uriași care nu putea nici să sară din coș. Se uita la noi ca un MILOg, de aici și numele de Milo ( a se citi Mailo aka Mailoșag aka Mailoșeguță aka leneș aka sforăilă)

Mărturisesc cu sinceritate că nicăieri nu am regăsit pe internet ce urmează să spun. Prin Milo, am descoperit o ființă exagerat de iubitoare, amuzantă, bleagă, geloasă și posesivă. Se zice că animalul de companie seamănă cu stăpânul, iar Milo nu face excepție de la această zicală, fiind  extrem de agitat&stresant.

Citește aici de unde poți achiziționa un Bulldog Francez și de ce trebuie să te ferești de pet-shopuri.

Un alt sfat e să îți găsești un animal de companie care crezi că ți se potrivește ca personalitate și să nu cumperi în funcție de trendurile anului respectiv.

Până una alta,

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply